Videnbank

Derfor er bly farligt

Udover bly fra berøring af patroner kommer der også blygasser ud ad piben, når skuddet fyres af. Derfor er et effektivt ventilationsanlæg vigtigt.

Bly kommer ind i kroppen, ved at vi indånder eller spiser det. Især børn kan påvirkes, så det fx går ud over indlæringen. For voksne kan det føre til forhøjet blodtryk og nyreskader.

Lægerne understreger, at skytter normalt opholder sig relativ kort tid på en skydebane, og at risikoen derfor er mindre, end hvis det havde været en arbejdsplads med otte timers dagligt virke.

Derfor bruges bly i patroner
En patron uden bly er utænkeligt indtil videre: Blyet giver projektilet tyngde og er derfor vigtigt for skuddets præcision.

Der har været lavet forsøg med andre materialer, uden at det er lykkedes at finde et brugbart alternativ.

Dette gør Skydebaneforeningen Danmark

  • Krav til ventilationsanlæg
    For år tilbage blev der sat fokus på bly på skydebaner, og der blev indført krav om effektive ventilationsanlæg. Det blev gjort til en forudsætning for at modtage tilskud og optage lån i Skydebaneforeningen Danmark.
  • Pilotundersøgelse på en skydebane
    Vi har fået foretaget en pilotundersøgelse på en skydebane, som dokumenterer, at blyet flyttes rundt. Undersøgelsen viste bl.a., at der blev fundet blystøv på kaffekandens håndtag og på gulvet i opholdsrummet.
  • Brochure om rengøring af skydebaner
    Vi har også udgivet en brochure om, hvordan man rengør skydebaner, og hvordan man generelt får et sundt skydemiljø. Download brochuren
  • Undersøgelse af ventilationsanlæg
    Vi har fået lavet undersøgelser af Teknologisk Institut, som viser, hvordan et ventilationsanlæg skal opbygges, hvis det skal overholde vores krav og anbefalinger. Download rapport fra Teknologisk Institut

Indretning af skydebaner

Indretning og rengøring af skydebaner hænger nøje sammen. En forkert indretning og et uheldigt valg af materialer som fx nålefilt, tæpper og rockwool besværliggør rengøringen, mens godt indrettede skydebaner med velovervejet lofts-, væg- og gulvbelægning gør rengøringen nemmere.

Indret skydebanen optimalt
Her er nogle hurtige anbefalinger til, hvad Skydebaneforeningen Danmark anbefaler i forbindelse med indretning af skydebaner.

Gulve
Vælg et malet betongulv eller et gulv i linoleum, vinyl eller gummi. Det er let at støvsuge og vaske efter brug.

Loft
Vælg et loft i træbeton. Det er lyddæmpende, giver en behagelig akustik i rummet og er let at støvsuge.

Vægge
Vægge på standpladsen lyddæmpes med vaskbare akustikplader. Væggene på resten af banen beklædes med træbeton eller akustisk gips, der er materialer, som er lette at støvsuge eller vaske.

Støjer det for meget?
Består gulve, vægge og lofter af hårde, glatte materialer, anbefaler Skydebaneforeningen Danmark lyddæmpende foranstaltninger.

Standpladsbord
Bordpladen beklædes med et rengøringsvenligt og skridsikkert materiale. Fx en 4 mm gummibelægning.

Skærmen, der forhindrer tilbagekast fra skytten eller naboskytten under pistolskydning, beklædes med rengøringsvenlige overflader på begge sider.

Ventilation på skydebaner

Skydebaneforeningen Danmarks undersøgelse viser, at 84 % af samtlige 429 indendørs skydebaneanlæg har en eller anden form for ventilation. Men kun 38 % af banerne har et ventilationsanlæg, der lever op til Skydebaneforeningen Danmarks anbefalinger.

Hvorfor er ventilationen så vigtig?
Ved skydning dannes der i skudafgangen nitrøse gasser, kulilte, blystøv og anden form for støv, der skal suges væk fra skytterne med et velfungerende ventilationsanlæg.

Er der ikke styr på ventilationen på skydebanen, udsættes skytterne for blystøv og blygasser. Det er usundt, skadeligt og kan føre til forhøjet blodtryk og nyreskader. Børn er særligt følsomme over for blyforureningen, der kan påvirke deres læring i negativ retning.

Heldigvis er påvirkningen nem at minimere til et helt ufarligt niveau gennem en effektiv balanceret ventilation, der sikrer et luftskifte gennem udsugning af den usunde luft og indblæsning af frisk luft.

Skydebaneforeningen Danmark anbefaler, at skytteforeninger indgår en fast serviceaftale med et ventilationsfirma. Det sikrer, at anlægget fungerer konrrekt og har det mindst mulige energiforbrug.

Skydebaneforeningens Danmarks anbefalinger til ventilationsanlægget

  • Indblæsning og udsugning skal være indreguleret, så udsugningen kan fjerne krudtrøg og dens indhold af blystøv.
  • Der skal være indblæsningspose ud for alle standpladser i hele rummets bredde.
  • Temperaturen på luften, der blæses ind, skal være tæt på temperaturen i lokalet.
  • Udsugningskanalen skal have en rist pr. standplads og være monteret på gulvet foran standpladserne.
  • Det anbefales at indgå en fast serviceaftale med et ventilationsfirma.

Læs mere og se testresultater fra alle DGI’s landsdelsforeninger i rapporten “Miljøet på Danmarks 429 indendørs 15 meter skydebaner“, som du frit kan downloade.

Rengøring af skydebaner

Vi giver her en række anbefalinger og gode råd om rengøring og den personlige hygiejne i forbindelse med indendørs skydebaner og skydefaciliteter generelt.

Skydebaneforeningen Danmarks undersøgelse viser, at 39 % af skyebaneanlæggene i Danmark stadig har sand på gulvet, mens 52 % ikke har et rengøringsvenligt gulv foran standpladsen. Kun 12 % af skydebanerne har en fast rengøringsrutine.

Skydebaneforeningen Danmark anbefaler rengøringsvenlige overflader og en fast rengøringsrutine med et skema, der fortæller hvornår og hvem, der gør rent. Det sikrer et sundt indeklima og et godt skydemiljø.

Her skal der gøres rent

  • Alle overflader skal kunne gøres rene med vask, aftørring eller støvsugning.
  • Undgå at feje gulvet. Det får blot blystøvet til at hvirvle rundt. Gulve skal støvsuges og vaskes.
  • Vand og sæbe er oftest den bedste løsning til rengøring af: gulve ved standpladser, borde ved standpladser, afskærmning mellem standpladser, gulvet på banerne, vægge samt indblæsningsposer.
  • Væggen fra standpladsen til én meter efter ventilationsanlægget skal vaskes eller støvsuges mindst hver 14. dag, ligesom alle vægge bør vaskes eller støvsuges mindst én gang om året.

Teknologisk institut anbefaler en støvsuger med et effektivt HEPA-filter, der er tættere end et almindeligt filter.

Et sundt skydemiljø
Med afsæt i vores under­søgelse af skydefaciliteterne og skydemiljøet på alle landets 429 indendørs 15 meter skydebaner har vi samlet en række anbefalinger og gode råd om ventila­tionsanlæg, rengøring og den personlige hygiejne i brochuren ”Et sundt skydemiljø”.

“Et sundt skydemiljø” forklarer, hvordan enkle, faste ru­tiner kan hjælpe skytteforeninger med at få et sundere skydemiljø. Brochuren fortæller også, hvordan skytte­foreninger søger om rådgivning, lån og tilskud til fx nye ventilationsanlæg og rengøringsvenlige overflader.

Download brochuren

Husk at vaske hænder efter skydning

Det er vigtigt – men let at glemme – at vaske hænder efter skydningen. Glemmer man at vaske hænder, udsætter man sig selv og de andre skytter for en unødvendig blypåvirkning.

En undersøgelse viser nemlig, at blystøv flyttes rundt, når det sidder på hænderne. Vasker man ikke hænder, tager man blystøvet med ind i opholdslokalet, hvor det kan sætte sig på fx køleskabet, kaffekanden eller madvarerne.

Det bør derfor være en fast rutine at vaske hænder, hver gang man forlader skydebanen. På den måde elimineres påvirkningen af bly til et ufarligt niveau.

Skydebaneforeningen Danmark anbefaler
⮕ at muligheden for at vaske hænder gøres tilgængelig
⮕ at skytterne husker hinanden på vigtigheden af at vaske hænder